29
Sep

Vart är dygnet på väg.

   Posted by: Angelvoice   in Uncategorized

läste i en gammal metro tidning från insändaren Fogell B att dom borde skjuta fram tiden till kl 9 eller helst till kl 10 på morgonen eftersom det är svårt för ungdomarna att somna kl 22 på kvällen så borde dom inte behöva gå till skolan så tidigt som kl 8.  Då undrar jag vad dagens ungdomar gör till kl 22 som hindrar dom från att somna då.

sen tänker jag på när jag var ung. jag var alltid förstörd på måndags morgonen för jag inte kunde somna förrän kl 2 på natten.  somnade på de tidigaste lektionerna ofta för att man var så trött. wow om man kunde sova till nio och gå till skolan kl 10 då.

men det är ju inte svaret på varför jag då och dessa ungdomar nu inte kan sova tidigare.

fast jag har lite teorier.

1. uteställen och discon har börjat öppna senare på fredagar och lördagar.  dvs långa förfester med tid för mycket supande eftersom för de yngre är det ju inte sprittillstånd på uteställena och för de äldre så blir det billigare i kassan eftersom drinkarna är dyrare nuförtiden än vad de var för 10- 20 år sedan. eftersom ingen vill komma till discot före 23 nuförtiden eftersom det ändå inte är något folk där. så måste dom stänga senare om det ska vara nån mening att hålla ett disco öppet. så då stänger de vid 3-5 på natten.

när jag var 16-18 så öppnade discot vid 21-22 och man kom in gratis innan 22 så då brukade jag gå dit då det var mest plats på dansgolvet eftersom de andra väntade tills det var mer folk på stället.  då stängde dom 2-3 senast.

det var lite lättare då att vända tillbaks dygnet på söndagen och komma upp på måndagen till skolan då.även om det var ganska jobbigt i sig och man var ändå trött på måndagen och tisdagen var lite bättre.  onsdagen var man rättvänd igen.

Idag måste det vara ännu svårare att vända tillbaks dygnet om man går ut och festar fredag och lördag en helg. då borde man inte vara rättvänd förrän på torsdagen och sen är det fredag igen ju. inte på att undra att dagens skolelever blir sämre i skolan!

fast det var ju bara en teori.

2. Elever som inte mår bra i skolan pga mobbing och uteslutning från eleverna och särbehandling från lärare kanske gör att man har svårt att somna på nätterna eftersom man tänker och ältar över varför man inte är omtyckt, vad gör man för fel för att förtjäna deras behandling, deras slag och hot, kanske måste man ligga under täcket i smyg och läsa massa glada serier som får en att sluta tänka på allt skit som hänt en under dagen?

Idag kanske det mer är så att man sitter med datorn och pratar med alla internetvänner man skaffat för att man inte har några vänner i skolan man kan prata med.  därför i skolan är folk så fega för att säga ifrån om någon blir misshandlad eller illa behandlad. Särskilt lärare som borde vara förebilder gör absolut ingenting. Om det är likadant idag som när jag gick i skolan eller kanske det har skett en förändring på 10 år?

kanske är det en kombination av bägge två?

eller

3. eftersom barnen/tonåringarna slutar så sent från skolan så blir träningen senarelagd och när man kommer hem 21 från träning hela kvällen så är man för uppe i varv för att bara lägga sig i sängen och sova och så är man kanske hungrig efter träningen. då ska man ju inte sova förrän efter 3-4 timmar ju annars får man halsbränna och sura uppstötningar. det är väl inget man vill ge barnen?

vad kan man då göra åt problemet förutom ge eleverna sovmorgon till 10 på morgonen? eller låta dom sluta tidigare och tidigarelägga träningen.

kanske det är alla kolhydrater i barnens kroppar som gör att dom inte kan sova så bra nuförtiden. det blir ju sockerkickar konstant. genom läsk och godis, spannmålsprodukter som pasta ris e.t.c. det var ovanligare för 40 år sedan när samhället såg annorlunda ut. Det finns säkert fler bidragande orsaker som jag tror stämde in på mig som ung men som även stämmer in på många andra unga idag.

This entry was posted on Monday, September 29th, 2008 at %13:%Sep and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment